Spelende pups
Vaak krijg ik aanmeldingen van mensen die graag op puppycursus willen komen zodat hun pup lekker even kan ravotten en spelen met andere pups. Deze mensen moet ik dan teleurstellen en geef dan aan dat ze beter een andere hondenschool kunnen zoeken. “owwwww maar waarom dan niet, dat is toch goed voor de socialisatie” hoor ik dan vaak. In mijn ogen dus een ouderwetse gedachte, net zoiets als dominantie.
Ik ga proberen uit te leggen waarom het in mijn ogen niet goed is dat pups spelen onderling en waarom het helemaal niet nodig is.
1: Voor socialisatie? Neeee, ik laat mijn pups ook niet spelen met de kippen van de buren in het kader van socialiseren.
2: zodat ze van elkaar kunnen leren? Neee, Wat kunnen pus van elkaar leren? Net zoveel wat peuters van elkaar kunnen leren, niks. Pups leren van sociaalvaardige volwassen honden, ook deze spelen wel met pups maar kunnen daarnaast heel duidelijk grensoverschrijdend gedrag correct met juiste timing corrigeren.
3: Maar zij vinden dat toch leuk? Neeee. Vaak vind de andere partij het vaak helemaal niet zo leuk als wij denken. Als je goed het gedrag bekijkt van spelende pups dan zie je vaak machtsvertoon. In de eerste minuut nog niet zo maar het draait vaak uit op huilen. Net zoals met jonge kinderen welke je laat spelen zonder juiste toezicht en begeleiding.
Er zijn vele pups, grote en kleine. Iedere zijn eigen spel en zijn eigen kracht. Daarnaast loopt soms ook de leeftijd iets uiteen in een puppygroep. Bij spelen moet je met al deze verschillen rekening houden en je kan niet zomaar iedere pup met iedere pup laten spelen.
Op onze hondenschool wordt er wel gespeeld maar dan met de baas. Die moet namelijk leuk worden en niet de andere honden. Als er tijd over is en 2 pups zijn aan elkaar gewaagd dan laat ik deze soms wel eens spelen, maar vaak gebeurd dit niet.
Daarnaast spelen pups vaak erg ruig en lomp zonder rem. Dus kans op blessures is erg aanwezig en hun lichaam is nog helemaal niet volgroeid om zulke lompe bewegingen op te vangen, dit ivm met hun groeischijven.
Sociaalvaardige volwassen honden heb je nodig om pups op te voeden. Dus een goede fokker heeft daar al voor gezorgd. Deze heeft een sociaalvaardige moeder het kroost laten opvoeden. Kan jij in je omgeving geen sociaalvaardige volwassen hond vinden dan is het helemaal niet erg dat je hond het eerste jaar geen contact heeft met andere honden. Natuurlijk is het wel belangrijk dat hij/zij verschillende honden ziet maar contact is in mijn ogen overbodig.
Habitueren ipv socialiseren dus. Net zoals de kippen van de buren. Ze zijn er maar je hoeft er niks mee. Het is dus niet positief of negatief, maar een neutrale prikkel.
Je krijgt er echt geen asociale hond van welke je niet in contact laat komen met andere honden maar juist een hond welke niks geeft om andere honden.
Als ik door de stad Groningen loop hoef ik ook niet iedereen om de nek te vliegen maar knik ik beleefd. Dit verwacht ik van mijn hond ook als ik door een losloop gebied loop. Dat zei vriendelijk knikt en niet op iedere hond afvliegt.