FlyBall

Flyball, zo veel meer dan achter een balletje aanrennen!

Is je hond gek op tennisballen? Werkt hij of zij graag voor je? En vind jij het leuk om samen met je hond een teamsport te doen? Dan is flyball echt iets voor jullie!

Je kunt flyball vergelijken met een estafette, maar dan met honden. Flyball is een sport waarbij je hond over vier hindernissen springt. Aan het einde van die vier hindernissen staat een apparaat waarin een tennisbal zit, je hond maakt een mooie draai op het apparaat, neemt de bal mee en springt terug over de vier hindernissen. Zodra de neus van jouw hond door de finish gaat, mag de volgende hond door de start/finish gaan. Dit gaat zo vier keer achter elkaar.

Flyballteam

Een flyballteam bestaat uit zes baasjes en honden, een coach en een ballenlader, die tijdens de race de ballen in het apparaat steekt. Daarmee bestaat een flyballteam dus uit 8 personen en 6 honden.

Hoe leer je dit je hond?

Vooral, veel, heel veel trainen. Het lijkt niet moeilijk, vier hindernisjes, een tennisbal… Eitje zou je denken. Maar niets is minder waar! Flyball is echt een conditioneringsport. Hoe vaker je het doet en dus herhaalt, hoe beter je hond het gaat snappen. Vooral het goed draaien op het apparaat vergt veel oefening. Met een goede draai zorg je ervoor dat de hond zich goed kan afzetten om zo nog sneller terug te komen. Maar nog belangrijker, je zorgt ervoor dat de hond op een veilige manier het apparaat bedient, zonder dat hij zijn lijf te zwaar belast.

Heenweg sneller dan de terugweg

De praktijk leert dat de honden de heenweg sneller afleggen dan de terugweg. Hoe komt dat? De meeste honden zijn zo ontzettend gek van de bal, dat zodra ze deze hebben, ze eigenlijk de motivatie missen om ook nog snel terug te komen.

Hoe zorg je er dan toch voor dat je hond snel terugkomt?

helemaal uit je dak gaan, zodat je hond je zo leuk vindt dat hij weer heel snel bij je terug wil zijn.
een tweede ‘target’ hebben dat je hond nog leuker vindt dan de tennisbal, waardoor hij wel heel snel bij je terugkomt.
Wanneer kan je hond flyballen?

Je mag beginnen met trainen als je hond een jaar is, hij is dan volgroeid en net als bij andere sporten mag je hem dan laten springen.

Na heel veel trainen kent je hond het spelletje. Hij springt netjes en snel over vier hindernissen, hij neemt de bal mee en hij neemt de vier hindernissen weer netjes op de terugweg. Kun je nu meedoen aan een wedstrijd? Nee, nog niet…

Strak wisselen

Bij een wedstrijd is het de bedoeling dat de wissels tussen twee honden zo strak mogelijk zijn. Een ideale wissel is als de neus van de hond die heeft gelopen tegelijkertijd door de finish gaat met de neus van de hond die start met lopen. Hoe groter de afstand tussen de neuzen, hoe meer tijd er tussen de wissel zit. En hoe meer tijd je laat liggen in de race. Het wisselen op de hond de voor je loopt heb je in eigen hand. Jij schat in:

hoe hard jouw hond loopt
hoe hard de hond voor je loopt
Aan de hand daarvan bepaal je wanneer het ideale moment is om je hond los te laten en op die manier een zo strak mogelijke wissel te maken. Dus naast het oefenen van spel, is het wisselen op de verschillende honden uit het team ook erg belangrijk.

Wat is er nog meer leuk aan flyball?

Dat er allerlei verschillende honden meedoen. Van Duitse herder, tot Jack Russel. Eigenlijk kan elk ras meedoen. Behalve de Teckel, deze sport is te belastend voor de rug.

We hebben altijd graag kleinere honden voor in het team! De flyballbaan wordt in hoogte afgesteld op de hoogte die geldt voor de kleinste hond. Dus heb je een Jack Russel in het team en verder een Duitse Herder, een Border Collie en een leuke, grotere kruising? Dan mogen alle grote honden springen op de hoogte van de Jack Russel. Dan kan je weer een beetje tijd schelen in de race!

Hoe te gek is dit!

Geef je snel op via de mail

 

Pin It on Pinterest